Project Tuin

Project Tuin

Voor 2019 stond Project Tuin op de klusplanning. Zowel de voor-als achtertuin moest nodig aangepakt worden maar de focus lag vooral op de achtertuin. De houten plantenbak was al een jaar of 2,3 aan vervanging toe en een groot deel van de planten hadden definitief het loodje gelegd in de extreem hete zomer van 2018. De foto’s spreken voor zich….

 

 

Door het enorm zachte weer in februari 2019 begon ik toen al met het grotendeels leeghalen van de plantenbak. Beter nu dan als alles straks is uitgelopen ! In etappes dat wel, sommige plantengroepen trok ik er zo uit maar enkele keren is het ook een heel gevecht geweest.  Struiken stonden er immers al een jaar of 11 dus waren flink doorgeworteld. Maar ik won uiteindelijk, wel met spierpijn dat weer wel 🙂 .

Begin maart was het tijd om de restanten verpulverde schelpen die al jaren in de voortuin lagen weg te halen om in de achtertuin te gebruiken als verbeteraar voor de bodem. Een hele klus met emmers vullen en overbrengen naar de achtertuin. En medio maart kwam ook het hout, tuinaarde, grind en boomschors. Helaas grenzen de tuinen niet aan de openbare weg dus was het sjouwen met de meiden..

In de voortuin heb ik diverse plekken opnieuw uitgevlakt zodat het nieuwe grind niet weg zou spoelen met regen. En ik had nog 2 tuintegels uit de achtertuin over die ik heb geplaatst in de grindbak zodat de fietsen stabiel en veilig neergezet kunnen worden. Samen met Noëlla heb ik heel wat zakken grind gesjouwd en gestort. De voorkant is klaar !

Het enige wat me niet in mijn eentje lukte was het renoveren van de plantenbak in de achtertuin. Daarvoor was wat zwaar geschut qua gereedschap nodig en simpelweg mankracht. Het was een fysiek zware klus en ik heb weken spierpijn gehad maar ben zo ontzettend blij met het resultaat. De plantenbak is zo mooi geworden !  In de dagen erna heb ik met Solène alle tuinaarde gestort. Eind april kwamen de planten binnen en hebben we die met zijn allen uitgezet. Tot slot nog verlichting aangebracht zodat we ook ’s avonds kunnen genieten van de tuin.

Het allerlaatste klusje was een stuk bestrating rondom de boompjes achterin de tuin weghalen ivm opkomende wortels die de bestrating weg drukte. De vrijgekomen ruimte heb ik opgevuld met grind en zo ziet ook dit stukje tuin er weer netjes en verzorgd uit.

Op één soort na zijn alle nieuwe planten aangeslagen en kwamen al snel tot groei. Van de leverancier kreeg ik nieuwe planten ter vervanging en dat gaat nu goed.

Het is mijn grootste klus tot nu toe geweest maar ik ben zo blij met resultaat. Afgelopen jaar was het telkens genieten, zo leuk om je tuin opnieuw te leren kennen in elk seizoen. Een van onze wensen was bijvoorbeeld een groene en leuke tuin in de winter en dat is goed gelukt. Nu het opnieuw lente is, komen alle planten weer op, duidelijk groter en sterker als vorig jaar dus dat wordt nog meer genieten de komende tijd :-).

Leuk als je een reactie achterlaat !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s