Jawbone UP2

Sinds anderhalf jaar gebruik ik een stappenteller als extra hulpmiddel om zicht te houden op mijn calorie-inname vs calorie-verbranding. Daarnaast monitoren de meeste stappentellers ook je nachtrust. Eerst had ik de Fitbit One die je aan je kleding vast zet met een clip. Hij beviel qua werking heel goed maar was door de clip erg gevoelig voor kwijtraken of simpelweg vergeten mee te nemen. De opvolger werd de Jawbone UP24, een tracker in de vorm van een armband. Deze beviel zo ontzettend goed mede door de geweldige app qua layout, informatie en het aanmoedigen richting je doelen. Ik was er helemaal weg van, zie ook deze blogpost

Jammergenoeg raakte de UP24 na een maand of 6 defect. Binnen de garantie dus hij werd kosteloos terug genomen. De UP24 was inmiddels uit het assortiment dus koos ik (natuurlijk) voor de UP2, zijn opvolger. Ik heb hem begin juli ontvangen en helaas, deze review eindigt 5 maanden later niet positief. En daar baal ik echt enorm van!

De werking van de UP2 is vergelijkbaar als die van de UP24. Hij telt je stappen, registreert je slaap, je kunt de app koppelen met MFP voor je calorie-inname en Runkeeper (bijvoorbeeld) voor je sport. De armband registreert en zend de gegevens naar de Jawbone App. In de App kun je ook je stappendoel, slaapdoel en je doel qua gewicht opgeven. Je wordt gestimuleerd om je doelen over meerdere dagen te halen en ontvangt nu en dan uitdagingen.

De pluspunten.
De Jawbone App vind ik gewoonweg geweldig. Hij is overzichtelijk, werkt intuïtief en ik heb geen haperingen ontdekt in het syncen met de UP2 en de apps van MFP en Runkeeper. De app maakt je ook opmerkzaam op activiteiten, dus heb je een wandelingetje gemaakt zonder de activiteit in te schakelen, zal hij je er attenderen en kun je hem alsnog registeren.

Het design van de UP2 is ook zeker een verbetering. Hij ziet er meer stylish en minder lomp uit als zijn voorganger. Een verbeterpunt t.o.v. de UP24 is dat je hem nu vast gespt.  Sommige gebruikers vonden de sluiting een crime, ik had er weinig problemen mee, het is even een handigheidje.

De UP2 heeft geen knopjes meer, in de eerste release moest je schakelen tussen de dag- en slaapstand middels dubbeltikken op de armband. Dat werkte bijzonder slecht en was zo frustrerend dat ik uiteindelijk telkens maar via de app de slaapstand in-en uitschakelde. Maar kort na de 1e release kwam er een update in de software en sindsdien registreert hij automatisch en zelf je slaapcyclus. Je hoeft niks meer zelf in te schakelen. Ik vind dat echt een verbeterpunt cq pluspunt en de frustratie van het dubbeltikken behoort nu tot het verleden.

De UP2 heeft mogelijkheid om meerdere alarmen in te stellen. Bijvoorbeeld voor je wekker of medicatie maar ook om je te wijzen dat over een half uur je geplande bedtijd is. De wekker heeft een extra functie, als je binnen x minuten voordat je wekker gaat in lichte slaap bent, gaat de UP2 al zachtjes trillen om je rustig uit je slaap te halen.

De nadelen
Elk product en elke app heeft ook nadelen. Meestal zijn dat kleine dingetjes waarvan je denkt ‘ah jammer’ maar er is mee te leven. Zo vind ik het jammer dat de dutjes-functie er uit gehaald is bijvoorbeeld. Niet echt schokkend dus :-). Vervelender is als een nadeel dusdanig groot is dat eigenlijk de nut van het apparaat verloren gaat. En dat is met de UP2 helaas het geval.

Vanaf dag 1 viel het me op dat het aantal verbrande calorieën per dag minimaal 400 calorieën hoger is dan op een vergelijkbare dag onder vergelijkbare condities bij de UP24 en de Fitbit One. Dit werd ook ondersteunt door de gegevens uit MFP. De UP24 en Fitbit One kwamen altijd redelijk overeen met de schatting van MFP i.t.t. de Up2. Ik droeg de UP2 aan dezelfde arm als de UP24 en vergeleek uiteraard dezelfde soort dagen, in dit geval mijn lange werkdagen waarin ik van 9 tot 17 over het algemeen achter mijn buro zit en verder geen sport of wandelingen heb gedaan.

Als ik op een dag veel stappen had gezet of echt had gesport werd het verschil nog groter. Eén keer had ik een wandeling van 3 kilometer gemaakt op een dag. Volgens de app had ik die dag ruim 3300 verbrande calorieën ! Dat zou ik dus mogen eten zonder aan te komen .. yeahhh right NOT ! Dat betekent dus dat je geen accuraat, kloppend en realistisch beeld krijg wat je hebt verbrand t.o.v. je inname. En dat is in mijn geval van gewichtscontrole wel essentieel.

UP24 op 2 juni 2015 

UP2 29 september 2015

Omdat de armband nieuw was, hing ik niet gelijk in de hoogste boom. Immers bugs heb je altijd, vaak worden die snel opgelost. Ik zocht contact met Jawbone Support in de UK en vanaf half juli heb ik regelmatig met hen contact gehad. Ze hebben meerdere software-releases uitgebracht waarmee het probleem verholpen zou zijn. Helaas was dat telkens niet het geval.

Uiteindelijk na 4 maanden heen en weer mailen zonder resultaat heb ik het opgegeven. Ik heb vervolgens contact gezocht met de verkoper, mocht de UP2 onder de garantie terugsturen en kreeg uiteindelijk een nieuw exemplaar. Hoopvol was ik maar helaas, in de loop van de dag zag ik al dat het aantal verbrande calorieën niet klopte en inderdaad aan het eind van de werkdag was het al weer 450 hoger dan zou moeten.

Conclusie
De UP2 is qua uiterlijk een enorme vooruitgang op de UP24 en de app is (qua layout, vormgeving en gebruiksgemak) naar mijn mening, één van de beste die er is. Maar een tracker die er dagelijks minimaal 400 verbrande calorieën naast zit, daar heb je weinig aan als je wilt afvallen of je gewicht in de gaten wil houden. Ik weet niet of ik de enige met dit probleem ben, Jawbone heeft in juni al zijn support-forums offline gehaald. Een actie die ik ook wat dubieus vindt, aangezien er geen vervangend iets is gelanceerd. Het enige wat er is, is een emailadres waarbij je je eerst door 4 standaardmails moet worstelen voordat je iemand spreekt die ook echt je mails leest.

Al met al is mijn enthousiasme over Jawbone omgeslagen in een totale deceptie.  Zoek je een tracker om alleen je stappen per dag bij te houden dan zijn er goedkopere alternatieven dan de UP2. Juist door de extra functies is het product aantrekkelijk. Maar voor e 119 verwacht ik dan wel dat die functies het ook goed doen! En daarnaast, als een van de grootste producenten mag je verwachten dat er een goede support-afdeling is.

Ik kocht mijn UP2 bij Coolblue.nl en over deze winkel niets dan lof. Inmiddels heb ik de vervangende UP2 weer ingeleverd en een andere tracker gekozen, deze ben ik nu nog aan het uittesten en een review zal later ongetwijfeld nog volgen. 

Advertenties

3 reacties op ‘Jawbone UP2

  1. Lijkt me ook wel handig een stappenteller! Wel superirritant dit hoor.. ik vind service ed altijd heel belangrijk als ik iets koop, zeker van deze prijs. Hoop dat de andere betere resultaten geeft!

    Like

Leuk als je een reactie achterlaat !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s