Lollipop Notificaties uitschakelen #WOMP

extraYeaahhh en toen waren we geroot ! Nu kon de echte fun beginnen :-).  We begonnen met de grootste frustratie van ons beiden:  de pop-up notificaties die Lollipop ons ongevraagd opdrong. In deze blogpost vertel ik hoe je dit supereenvoudig kunt uitschakelen dankzij de root-toegang die er nu is !

Lollipop heeft twee soorten notificaties. Het ene is op je vergrendelscherm, het andere op een actief scherm/in apps. Met andere woorden als je telefoon dus unlocked is. Voor de volledigheid geef ik van beide aan hoe dit uit te schakelen is.

Notificaties vergrendelscherm uitschakelen (geen root nodig)

Voor de notificaties op het vergrendelscherm heb je geen root nodig gelukkig ! Ga naar Instellingen / tabblad mijn apparaat / geluiden en meldingen. Scroll door naar ‘Melding’ en kies ‘Tijdens vergrendeling’. In het popup scherm kun je vervolgens kiezen wat je wilt, ook de optie ‘Geen meldingen weergeven’ is daar beschikbaar.

Notificaties op een unlocked scherm uitschakelen (root nodig) 
Google noemt dit Heads Notifications. Het zijn de pop-ups die ongevraagd op je geopende scherm komen en op dat moment een groot deel van je scherm in beslag nemen. Of je nu een mailtje tikt, een spelletje speelt, youtube kijkt of je navigatie gebruikt, overal duikt de notificatie op, inclusief de inhoud. Dus ook weg privacy voor zowel jezelf als de verzender. Ik bedoel, mijn werkmail is voor mijzelf en niet degene die toevallig naast me in de auto zit.

Op zich is er weinig mis mee met de functie, google play staat vol met apps die hetzelfde doen voor de lagere android-versies dus er is zeker wel behoefte aan. Voor ons zit de frustratie ‘m in het feit dat google geen enkele mogelijkheid biedt om dit enigszins te customizen naar jouw wensen (zoals de eerder genoemde apps dat wel konden). Denk aan simpelweg de keuze mogelijkheid om de optie wel/niet te gebruiken, de inhoud (deels) afschermen of niet, het niet activeren in bepaalde apps.

Enfin google brengt een functionaliteit die zo ontzettend in de kinderschoenen staat en daardoor waardeloos is.  Deze Heads Notifications zijn helaas alleen via root uit te schakelen. Zodra je root-toegang hebt, zijn er een paar stappen die het eigenlijk kinderlijk eenvoudig maken:

 1. Zorg dus dat je root-toegang hebt
 2. Download via google play SQLite Editor
 3. Open SQLite (en geef de app de eerste keer aan SuperUser toestemming voor de root-toegang )
 4. Onder tabblad Apps, scroll naar ‘Opslag instellingen‘ (com.android.providers.settings) en klik dit aan
 5. Kies vervolgens settings.db
 6. Kies global
 7. Zoek via het loepje op het woord ‘head
 8. Zoek in het filterresultaat het veld ‘heads_up_ notifications _enabled’ en klik hierop
 9. Klik op het potloodje en wijzig de waarde van 1 naar 0
 10. Klik op save en sluit de toepassing af
 11. Open een app en laat iemand je een berichtje sturen en constateer dat er geen popup meer verschijnt maar gewoon de oude vertrouwde notificatie in je statusbar #yeahhh

Frustratie nr 1 is opgelost 🙂

Advertenties

7 reacties op ‘Lollipop Notificaties uitschakelen #WOMP

   • Astrid schreef:

    Ik heb precies alle stappen gevolgd die jij aangaf. Eerst geroot en toen met sqlite editor die heads up notification op 0 gezet. Werkt helaas niet. Samsung s4 heb ik.

    Like

    • Wat raar Astrid, ik heb het bij verschillende toestellen gedaan en tot nut toe telkens met succes. Als je terug gaat in sqlite editor, staat dan de heads up notification wel op 0 ? Niet vergeten te saven na de wijziging. En eventueel herstart van je toestel.

     Like

Leuk als je een reactie achterlaat !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s