Lollipop Android 5.0 #WOMP

jeudiBegin april rolde dan eindelijk de langverwachte nieuwste Android-versie uit voor de Samsung S4: Lollipop ofwel Android 5.0. Sinds anderhalve week heb ik ook deze versie op mijn mobiel draaien en ik vertel je hierbij mijn ervaring. 

De update kwam keurig binnen via WiFi en de download was zo 990 MB groot. Gelukkig worden dit soort updates vervolgens niet automatisch geïnstalleerd maar dien je dit proces zelf op te starten. Het is aan te raden om dit te doen als je zelf voldoende tijd hebt en een volle batterij. Het duurt al snel 10 tot 30 minuten eer het proces volledig is afgerond.

De update gaf netjes aan dat er minimaal 3GB vrije ruimte moest zijn om het installatieproces uit te voeren. Dus ik heb eerst even wat apps en bestanden verplaatst naar de SD kaart en toen ‘start’ gegeven. Het installatieproces ging zonder problemen en toen na 20 minuten mijn mobiel weer opstartte, was alle informatie van mailaccounts, geluidsinstellingen en widgets gewoon direct beschikbaar. Daar was ik blij mee want ik had wel wat andere verhalen gehoord ! Het enige dat ik even opnieuw moest opgeven waren de wachtwoorden voor de WiFi netwerken.

Een enkele widget gaf een foutmelding, dat kwam omdat ik de desbetreffende app even naar de SD kaart had omgezet vanwege de benodigde ruimte voor de installatie. De app terugzetten naar de telefoonopslag en voila de widget werkte weer naar behoren.

En dan .. de nieuwe versie uitchecken ! De layout was even wennen, met name de lichte achtergrond. Sommige dingen staan net ergens anders dan ik gewend was. Ik had al gelezen dat met name onder de motorkap er veel verbeterd en aangepast was waardoor de gebruikersbeleving verbeterd zou zijn. Ik werd dan ook erg enthousiast toen ik na een aantal dagen kon constateren dat onder andere de snelheid van mijn S4 flink verbeterd was. Wisselen tussen scherms en/of apps gaat weer lekker snel en soepel.

Ook valt het me op dat de batterijduur flink is toegenomen. Is normaal aan het eind van een werkdag mijn batterijpercentage rond de 25%, nu is dat zo 50-60%.

En ook prettig, de Priority-modus is toegevoegd (ter vervanging van de blokkeerstand). Hiermee kun je aangeven dat tijdens een bepaalde tijdsperiode (bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens werkuren) alleen meldingen van aangewezen personen door gegeven worden. Het is weliswaar een een functie met beperkte mogelijkheden (geen optie om verschillende tijdsperioden aan te geven bijvoorbeeld) maar ik denk dat het voor veel gebruikers een toegevoegde waarde kan zijn.

Echter er zijn wat mij betreft ook een aantal grote nadelen aan deze Lollipop versie. Zo is de optie ‘Stil’ veranderd, stil betekent nu echt stil, dat wil zeggen er komen wel notificaties binnen maar deze worden niet doorgegeven middels geluid, tril of led. Dit geldt dus ook voor je alarmen ! Die gaan niet meer af in de ‘stil-stand’. Niet handig als je al sinds jaar en dag gebruik maakt van een profielen-app die ’s nachts of op je werk automatisch alles op stil zet.  Ik miste dus finaal mijn medicijn-alarm de eerste dag en ook de ledlichtjes van inkomende berichten via Whatsapp of sms. Oplossing hiervoor is om je profielen-app in te stellen op ‘trillen’ i.p.v. stil. Via de instellingen op je toestel kun je dan de tril-intensiteit aanpassen tot (bijna) nul. Hierdoor trilt je toestel niet daadwerkelijk (of minimaal) zonder op stil te staan en krijg je dus wel led-notificaties en alarmen door. Je moet het maar weten !

Veel vervelender is daarentegen de verplichte notificatie-popup die Google heeft ingebouwd. De popups op je vergrendelscherm kun je via een instelling uit zetten of op verborgen inhoud zetten maar op je gewone scherm niet.  De enige optie om deze pop-ups (per app) uit te zetten, betekent OOK dat er geen notificatie-icoon in je statusbar meer komt en je dus geen enkele melding meer krijgt bij een ontvangen bericht.

Feiteijk is het dus stikken of slikken en aangezien de meeste van ons toch wel de notificaties willen ontvangen, zit je dus met die verplichte pop-ups. In de praktijk betekent dit dat als je een spelletje speelt, een video bekijkt of je navigatie bezig is, de binnenkomende melding prominent op je beeldscherm komt, over je app die je op dat moment open hebt EN zichtbaar voor iedereen die net even mee kijkt op je scherm. Bye bye privacy voor jezelf maar vooral voor degene die iets stuurt. Ik snap werkelijk niet hoe Google dit zo heeft kunnen inbouwen !! Er waren al veel apps die iets met pop-ups deden maar hierbij kon je dan wel eigen keuzes maken zoals de popup helemaal uit of in bepaalde apps uit.  Google heeft die opties helemaal niet. Het is of AAN en dan continue je popups open en boot of UIT en geen enkele melding ontvangen. Het is iig rete irritant dat er net een popup komt als de rijbaan-advisering of de afslag in het navigatiescherm is verschenen en je deze niet meer kunt lezen.

En mijn laatste en ook grote ergenis: het is niet meer mogelijk via apps je data-verbinding automatisch uit te zetten. Profielen-apps of apps zoals APNdroid zijn wat dat betreft nutteloos geworden. Je kunt automatisch (via profielen-apps) van alles aan en uit zetten aan je mobiel zoals WiFi, BT en geluiden maar niet langer je mobiele data-verbinding. De enige optie is handmatig via de snelknop in je statusbar. Maar niet langer via geautomatiseerde handelingen van 3rd-apps dus. Google heeft deze optie/route simpelweg afgesloten in de programmering.

Ik zet mijn mobiel ’s nachts niet uit, ik wil telefonisch bereikbaar zijn en daarnaast gebruik ik de mobiel als medicijnalarm en wekker. Meldingen van whatsapp en mail hoef ik dan niet te ontvangen. Via een profielen-app ging dus om 24u automatisch wifi en data uit. Zo bleef de telefoonverbinding in tact en ook mijn wekkers maar spaarde ik flink batterij door het uitschakelen van wifi en data-verkeer.  Rond half 7/7u springt dat WiFi en data-verkeer en syncen weer automatisch aan en komen de berichten van die nacht alsnog binnen. Dat werkt dus niet meer, ik ben verplicht wifi aan te houden (anders schiet mijn data-tegoed er door heen).

Fijn straks ook in het buitenland. Immers van de optie “Roaming uit” is inmiddels bekent dat dit niet al het (sluip)verkeer van apps tegenhoudt, iets wat APNDroid wel kon omdat hierbij de instelling van de data-verbinding tijdelijk werd aangepast waardoor geen enkele app verbinding kan maken.

Dat van de verplichte pop-ups en het niet meer automatisch uit kunnen zetten van je data-verbinding vind ik onbegrijpelijke keuzes van Google. Ik wil zelf kunnen bepalen hoe, wat en waar ik mijn mobiel gebruik niet Google ! Het is fijn dat ze bepaalde opties en wensen die eerst via 3rd-apps werden aangeboden, nu integreren maar doe het dan fatsoenlijk en niet zo ontzettend basic zoals nu waardoor je er eigenlijk niets mee kunt.

Conclusie:  ondanks de betere batterij-duur en de snelheid van android 5.0 zou ik persoonlijk de update naar Lollipop nog even uitstellen. De nadelen wegen voor mij niet op tegen de voordelen.

Overigens zijn bovenstaande issues wel op te lossen door het toestel te rooten, dan zijn er genoeg apps die je helpen deze dingen te omzeilen. Echter dan moet je wel willen en kunnen rooten en daarnaast kan het problemen met je garantie geven als je je toestel hebt geroot en tegen problemen oploopt. Rooten is wel te doen maar niet zonder gevaar dus bezint eer ge begint. Naar mijn mening is er niks mis mee om voorlopig bij Kitkat ofwel Android 4.4 te blijven!

Advertenties

6 reacties op ‘Lollipop Android 5.0 #WOMP

 1. Ik ben de update al weken aan heg uitstellen omdat ik geen 3 gb geheugen vrij heb… heb zoveel foto’s die ik niet kwijt wil maar ik krijg ze maar niet op mijn pc… maar twijfel nu of ik überhaupt de update wel wil… ik heb alleen nu last van apps die vaak automatisch stoppen en hoop dag mef update dit verholpen zou zijn… ik stel m nog even uit hihi! XoXo Olivia

  Like

  • Ik zou het dus niet doen 😄. Kun je je foto’s niet verplaatsen naar je sdkaart? Of uploaden naar een cloud zoals dropbox of onedrive? Grote kans dat ie daarna weer als een zonnetje draait! Wat je ook kan doen is Clean Master downloaden en je mobiel laten scannen. CM ruimt allerlei rommel op loze achtergebleven bestanden, sluit apps af, leegt cache. Vaak kan je hiermee weer het nodige doen werk geheugen vrij maken waardoor apps niet meer vast lopen.

   Liked by 1 persoon

   • Ja mijn sd kaart en dropbox beide vol… hihi.. waarschijnlijk staan de meeste wel in mijn dropbox maar dat moet ik checken! Ik ga cleanmaster opzoeken! Hoewel ik het irritant zou vinden als ik overal weer opnieuw mijn wachtwoord moet instellen… thanks voor de tip! XoXo Olivia

    Like

Leuk als je een reactie achterlaat !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s