3 x Wearables *review*

lundi

De afgelopen tijd heb ik een drietal wearables voor het monitoren van mijn dagelijkse activiteiten gebruikt, namelijk de Fitbit One, de Withings Pulse en de Jawbone 24UP. In deze blogpost deel ik mijn ervaringen met elke wearable.

Waarom
Sinds april 2013 gebruik ik een wearable ofwel een tracker, zeg maar een zeer uitgebreide stappenteller. Ik was al een tijdje aan het afvallen en wilde meer inzicht krijgen in mijn calorie-inname vs calorie-verbranding. Ook was ik begonnen met sporten en was ik benieuwd wat het effect daarvan was. Ik wilde namelijk voorkomen dat ik te weinig ging eten en daardoor in de hongermodus zou schieten. Maar ook, wat extra uitdaging en motivatie is ook nooit weg. Het is leuk om te zien hoeveel stappen je zet, hoe dat ene rondje extra je net over je dagdoel helpt.

Wat doet het ? 
Een wearable draag je permanent bij je en telt het aantal stappen dat je zet. Het resultaat zie je terug in een app op je telefoon. Ook zijn diverse apps te koppelen, denk aan Runkeeper bijvoorbeeld om je (hard)loop of fietsroutes te registreren via gps en zo ook je verbranding bij deze activiteiten te monitoren. Daarnaast geven de meeste trackers ook leuke uitdagingen om zo je grenzen te verleggen en je doelen te realiseren. Onderstaande trackers zijn ook te koppelen aan MyFitnessPall zodat je zowel inname als verbranding kunt bekijken.


Fitbit One


De Fitbit One is een klein apparaatje dat je onzichtbaar onder je kleding draagt. Je haakt hem aan je broeksband, broekzak of aan je bh. Syncen gaat automatisch via Blue Tooth naar de Fitbit App. De Fitbit One telt je stappen, het aantal km en het aantal trappen dat je per dag loopt. Iedere keer als je een nieuwe grens hebt bereikt, krijg je een ‘badge’ en een nieuwe uitdaging. Overigens stel je je dagdoelen zelf in, zowel voor het aantal stappen, de km en de trappen. Dat is prettig omdat je het op je eigen nivo kunt instellen en naar iets kunt toewerken.

Daarnaast heeft de bijbehorende app de mogelijkheid je waterinname bij te houden, iets wat ik fanatiek en graag heb gebruikt. En met de Fitbit One kun je ook je slaap registeren, de duur en de effectiviteit er van. De batterij van de tracker gaat zo 2 weken mee voor je weer moet opladen. Dat opladen doe je met een speciaal ontworpen kabeltje, niet kwijtraken dus want dan heb je een probleem !

Ik heb de Fitbit One met veel plezier gebruikt. Twee keer zelfs en dan kom ik gelijk bij het grootste minpunt wat mij betreft. Het apparaatje is klein en je haakt hem aan je kleding hetgeen betekent dat je goed moet opletten als je van kleding wisselt of je spullen in de was gooit. Of zoals ik, op vakantie enthousiast het water induiken terwijl het ding nog aan mijn bikini-top zit. De Fitbit is absoluut niet waterproof ! En dus erg klein .. ik ben de tweede dan ook kwijt geraakt. Zonde ! Ik was dan ook wel beetje klaar met de Fitbit, zo jammer dat ze geen optie hebben om hem bijvoorbeeld aan je pols te dragen.

Minpunten:

 • alleen draagbaar in clip aan kleding
 • verliesgevoelig
 • speciaal ontworpen oplaadkabel

Pluspunten:

 • onzichtbaar te dragen
 • synct automatisch
 • eigen doelen instelbaar
 • waterinname-registratie
 • trappen-registrate
 • prettige en overzichtelijke app
 • koppeling met MFP, Runkeeper en andere apps
 • webbrowser-versie

Withings Pulse


De Withings Pulse heb ik vervolgens besteld en gebruikt. Ik koos voor de Pulse omdat deze zowel onzichtbaar onder je kleding als in een bijbehorende horloge band kon worden gedragen. Dat sprak me aan: over het algemeen dragen met de horlogeband maar past dat style-technisch niet tijdens een avondje uit bijvoorbeeld, kun je hem ook onder je kleding kwijt met de clip.

De Pulse telt je stappen, hoogte, afstand en verbrande calorieën.  Je koppelt hem aan de Health Mate App en er is de mogelijkheid om je slaap te monitoren. Het horlogebandje zit goed en comfortabel en is kwalitatief goed, ook met de clip werkte het goed. Daarnaast heeft de Pulse een hartslagmeter.

Maar de Withings heeft, wat mij betreft, ook een aantal grote nadelen. Zo synct hij weliswaar automatisch via Blue Tooth maar doet dat uit zichzelf slechts 1x per 6 uur tenzij je over de 10.000 stappen heen bent gegaan. Dat is gewoon niet leuk, je wilt regelmatig in je app kunnen zien hoe ver je bent of hoeveel stappen dat rondje dorp je heeft opgeleverd ! Je kunt wel tussentijds de sync forceren maar dat trigger je via de Pulse en niet via de app op je mobiel.  Hetgeen betekent dat, als de Pulse onder je kleding gedragen wordt, je onder je kleding moet graaien om op het knopje voor de sync te drukken. Totaal onhandig !

Daarnaast kun je geen eigen doelen instellen. Zo staat het aantal stappen standaard vast op 10.000 stappen of dat überhaupt haalbaar is blijkbaar niet relevant. Mijn inziens werkt het ontmoedigend als je fysiek daartoe niet in staat bent. Als je net als ik zo je beperkingen hebt en/of wilt opbouwen, wil je met een lager aantal starten en zo steeds verder gaan. Dit geldt ook voor het aantal uren slaap. Het is zo verschillend per persoon wat wenselijk is.

De hartslagmeter klinkt interessant maar in de praktijk blijkt dat je je vinger op een bepaalde sensor moet houden. Het is dus geen hartslagmeter die je bij het sporten kunt gebruiken.

De Health Mate App ziet er op zich goed en fris uit maar ik vond hem niet prettig werken. Het was zoeken en naar mijn smaak teveel doorklikken om datgene te zien wat ik wil zien.  Dit maar vooral het syncen en de beperkte mogelijkheden qua doelen was voor mij reden om de Withings Pulse om te wisselen.

Minpunten:

 • automatisch syncen erg beperkt
 • geforceerd syncen omslachtig
 • eigen doelen instellen niet mogelijk
 • geen waterinname-registratie
 • geen trappen-registratie
 • app werkt niet prettig
 • geen webbrowser-versie
 • hartslagmeter niet tijdens sport

Pluspunten:

 • multi-functioneel te dragen
 • prettig materiaal van de polsband en clip
 • hartslagmeter

Jawbone UP24

Na de Pulse viel de keuze op de Jawbone UP24. Ik had deze vorig jaar al gezien toen ik me aan het orienteren was maar destijds was er nog geen Android versie van de app beschikbaar dus viel de UP24 af.

De UP24 telt je stappen, afstand, je verbrande calorieën en je slaap. Je kunt zelf je doelen instellen. De integratie met MFP gaat goed en er zijn meerdere apps die kunnen samenwerken met de UP zoals Runkeeper, MapmyFitness en nog vele anderen.  Dus alle sportactiviteiten kun je simpel registreren. De UP synct automatisch en met grote regelmaat via Blue Tooth zonder dat daarbij je telefoon leegloopt.

De bijbehorende app is werkelijk fantastisch. Hij geeft enorm veel informatie ook wat betreft je voeding en de effectiviteit van je slaap en werkt soepel en intuïtief.

De UP24 sprak me aan omdat het een vrij onopvallende en toch ook best een stylischverantwoorde armband is. Doordat hij enigszins flexibel is krijg je hem makkelijk om je arm. De UP24 dient het liefst aan je niet dominante arm gedragen te worden maar het is geen must. Ik draag hem gewoon rechts en heb geen verschil gemerkt qua uitkomsten met de linker kant. De UP24 is verkrijgbaar in drie verschillende polsmaten : S, M  en L. Ik heb zelf de M. Let wel op dat je hem niet te ruim neemt, de L zwalkte om mijn pols en gaf toen verkeerde scores weer. Kijk hier voor de juiste maatvoering.

De UP24 is verkrijgbaar in zwart, blauw, oranje en roze. De 24UP werkt samen met de UP app die beschikbaar is voor IOS en Android.

Minpunten:

 • geen informatie zichtbaar op je tracker
 • geen waterinname-registratie
 • geen trappen-registratie
 • geen webbrowser-versie

Pluspunten:

 • synct automatisch met app
 • integratie met MFP, Runkeeper en nog vele anderen
 • eigen doelen instellen
 • onopvallende tracker/armband
 • intuïtieve app met veel informatie
 • diverse extra mogelijkheden zoals powernap en instelbare reminders voor voeding / medicatie / bedtijd etc.
 • smartcoach met tips en extra uitdagingen
 • uitgebreide voedingsdatabase (mocht je geen MFP gebruiken)

Conclusie
Ik gebruik de Jawbone UP24 tot volle tevredenheid, maar ook over de Fitbit One was ik erg tevreden, zo jammer dat er geen optie is waarmee je hem anders dan aan de clip kan dragen. De Withings Pulse ziet er mooi uit maar is te beperkt naar mijn smaak, zeker gezien de prijs.

Welke tracker voor jou het beste is, is echter een persoonlijke keuze en hangt af van wat jij belangrijk of prettig vind.  Let wel dat deze drie geen van allen waterproof zijn dus niet geschikt voor zwemmen of onder de douche.

Ook belangrijk:  check vooraf of je mobiel compatibel is met de tracker van je keuze. Dit ligt vooral aan de bluetooth-technologie. Zo kan mijn UP niet gekoppeld worden aan mijn Samsung Note-tablet maar wel aan mijn telefoon, een samsung S4.

Alle drie de trackers liggen in de prijsrange van e 85 tot e 125. Zoeken op internet loont zeker al moet ik zeggen dat ze veelal bij Wehkamp het goedkoopst.

Advertenties

8 reacties op ‘3 x Wearables *review*

 1. Die UP is mooi! Leuke review, leerzaam ook. Ik heb nog nooit een wearable gebruikt… Mijn Note4 registreert mijn stappen, ik kan m’n hartslag ermee meten en de bijbehorende software van Samsung is nice to have. Voor de rest gebruik ik MFP. Het nadeel van de Note is dat ik ‘m niet altijd in mijn zak heb en dus wel eens wat stappen mis in m’n registratie… Wie weet komt die Jawbone UP24 op mijn verlanglijstje 😉

  Like

  • Ja veel mobieltjes hebben een stappenteller of er is een app die je kunt gebruiken maar het is wat je zegt, die moet je wel bij je hebben. Mijn mobiel ligt meestal op tafel, ook tijdens mijn werk dus dan kom ik niet ver :). Mijn collega’s op de bouw doen het wel zo, hun mobiel zit praktisch altijd in de zak.

   Enne, ik vermoed zomaar dat die jawbone op jouw lijstje komt hahhaha. Maar kijk dan zeker ook eens naar de Samsung Gear Fit. Dat is in combinatie met een horloge/klok EN kan van bijna alles op je mobiel notificaties ontvangen op de Gear Fit. Lijkt me ook zeker iets voor jou !

   Liked by 1 persoon

Leuk als je een reactie achterlaat !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s